Вартість продуктів в Україні продовжує демонструвати нестабільну динаміку: дещо дешевшає, але стратегічні позиції, особливо м’ясо, невпинно дорожчають. Про це свідчать свіжі дані моніторингу цін від Українського клубу аграрного бізнесу.
Індекс борщу, який відображає загальну вартість інгредієнтів для приготування класичної страви, за місяць знизився на 12%, однак у річному вимірі зріс на 27% і нині становить 196 грн. Для порівняння: у травні тарілка борщу обходилася у 222 грн.
Найбільший стрибок цін зафіксовано у категорії м’ясної продукції:
— куряче філе зросло на 11% за місяць і коштує 222 грн/кг (+39% за рік);
— яловичина (гуляш) – +6% за місяць до 336 грн/кг (+20% за рік);
— свинина (ошийок) стабільна на рівні 330 грн/кг, але це все одно на 31% дорожче, ніж рік тому.
Експерти пояснюють подорожчання курятини зростанням вартості кормів, а яловичини – обмеженою пропозицією на ринку.
Паралельно з цим, ціни на овочі нового врожаю падають, а продукти з минулого сезону – навпаки:
— молода капуста подешевшала на 66% до 25 грн/кг, але все ще на 64% дорожча, ніж торік;
— помідори стабільні – 99 грн/кг (+12% за рік);
— цибуля ріпчаста – +33% до 40 грн/кг;
— картопля (стара) – +10% до 38 грн/кг (+33% за рік).
А от бакалія дешевшає:
— соняшникова олія подешевшала на 2% до 75,3 грн/850 мл;
— цукор – мінус 1% до 32,7 грн/кг.
Нагадаємо, раніше ми писали, що ціни на фрукти «б'ють» рекорди