Борщ здорожчав на чверть за рік: УКАБ проаналізував як змінилися ціни на продукти з народного кошика

Вартість продуктів в Україні продовжує демонструвати нестабільну динаміку: дещо дешевшає, але стратегічні позиції, особливо м’ясо, невпинно дорожчають. Про це свідчать свіжі дані моніторингу цін від Українського клубу аграрного бізнесу.

Борщ здорожчав на чверть за рік: УКАБ проаналізував як змінилися ціни на продукти з народного кошика

Індекс борщу, який відображає загальну вартість інгредієнтів для приготування класичної страви, за місяць знизився на 12%, однак у річному вимірі зріс на 27% і нині становить 196 грн. Для порівняння: у травні тарілка борщу обходилася у 222 грн.

Найбільший стрибок цін зафіксовано у категорії м’ясної продукції:
—  куряче філе зросло на 11% за місяць і коштує 222 грн/кг (+39% за рік);
—  яловичина (гуляш) – +6% за місяць до 336 грн/кг (+20% за рік);
—  свинина (ошийок) стабільна на рівні 330 грн/кг, але це все одно на 31% дорожче, ніж рік тому. 
Експерти пояснюють подорожчання курятини зростанням вартості кормів, а яловичини – обмеженою пропозицією на ринку. 

Паралельно з цим, ціни на овочі нового врожаю падають, а продукти з минулого сезону – навпаки:
—  молода капуста подешевшала на 66% до 25 грн/кг, але все ще на 64% дорожча, ніж торік;
—  помідори стабільні – 99 грн/кг (+12% за рік);
—  цибуля ріпчаста – +33% до 40 грн/кг;
—  картопля (стара) – +10% до 38 грн/кг (+33% за рік).

А от бакалія дешевшає: 
—  соняшникова олія  подешевшала на 2% до 75,3 грн/850 мл;
—   цукор – мінус 1% до 32,7 грн/кг. 

Нагадаємо, раніше ми писали, що ціни на фрукти «б'ють» рекорди

Джерело

Новости Кривого Рога