Щоб м’ясна сировина не псувалася, на виробництві її зберігають замороженою у вигляді чималих за розмірами блоків. Коли є потреба, з них виготовляють м’ясні напівфабрикати й багато інших смачних речей — сосиски, паштети, ковбаси тощо. Але працювати із блоком не можна, тому перед вживанням його слід подрібнити на невеликі шматки. З цією метою використовується блокорізка для м’яса. Ця машина здатна швидко перетворити блоки не тільки м’яса, але також шоколаду, вершкового масла чи сиру на цілу купу шматочків вагою не більше 200 г кожен. Її переваги:
- Велика потужність і, як наслідок, значна продуктивність.
- Надійна й довготривала робота.
- Проста експлуатація, від оператора не вимагається спеціальна підготовка.
- Зручне розвантаження.
- Безпечна робота.
Працює блокорізка дуже просто, для її обслуговування цілком досить одного оператора.
Будова блокорізки
Для роботи із замороженими блоками подрібнювач має ножеві різаки, що розташовані на валу. Останній обертається під дією потужного електричного мотора, з яким він з’єднаний через пасову передачу. Силу натягу паса можна регулювати. Всі деталі зібрані в міцному сталевому корпусі.
Коли настає час робити ТО або потрібно нагострити ножі, то використовують технологічний люк, розташований у передній частині машини. З цього ж боку підкочують лоток, у який падають подрібнені частинки блоків. Ступінь його наповнення можна контролювати через невеликі віконця.
Електродвигун розташований у захисному кожусі. Притискний механізм унеможливлює ефект відбою. Датчик положення вимикає струм, коли відкритий технологічний люк. Після проходження блока через приймальне вікно, воно автоматично закривається.
Порядок роботи блокорізки
Спочатку оператор має ввімкнути електричний привід блокорізки та відчинити приймальний люк. Останній знаходиться з тильної сторони машини. Після цього лишається тільки закладати один за одним заморожені блоки. Але слід пам’ятати, що не треба поспішати, щоб не перевантажити ножі — вони повинні різати матеріал без надмірного тиску, тобто, як кажуть, з «природною» швидкістю. Інакше механізм швидше затупиться або й зовсім вийде з ладу.
Характеристики подрібнювача заморожених блоків м’яса Rozfood
Блокорізка виробництва компанії Rozfood має наступні характеристики:
- Потужність електродвигуна (номінальна), кВт: 15
- Продуктивність за годину роботи, кг: 4000
- Температура, до якої може бути заморожений м’ясний блок, оС: від -3 до -18
- Висота від підлоги завантажувального люку, м: 1,33
- Орієнтовна вага шматків, на які подрібнюється блок, кг: не більше 0,2
- Зовнішні розміри, м: 1,4 х 1,13 х 1,68
- Вага машини, кг: 750.
Під час роботи рекомендовано захищати руки спеціальними рукавичками. Їх зовнішній шар зроблений із гладкого полівінілхлориду, а внутрішній — із бавовняного трикотажу. Між ними зазвичай є підкладка із спіненого матеріалу. В таких рукавичках кисті, особливо пальці, не будуть німіти від холоду та прилипати до заморожених блоків.