Чи варто купувати текілу для довготривалого зберігання

Прихильники текіли легко можуть подужати пляшку Blanco або Reposado, проводячи веселий вечір із друзями та готуючи палкі шоти, які подають із сіллю та лаймом. Водночас упродовж останніх років тенденція до споживання міцного алкоголю змінилася. Пляшка якісної текіли, яку можна знайти за посиланням: https://goodwine.com.ua/ua/krepkie/prochie-krepkie/tequilla.html, нерідко після відкорковування простоює на полицях домашнього бару місяцями. Особливо якщо її додають до коктейлів, а не потягують як самостійний напій. Виникає логічне питання: чи псується напій?

Що відомо про термін придатності текіли

У складі — висока концентрація спирту. Мінімальна міцність текіли становить 40%, але на практиці показники зазвичай вищі. Спирт — хороший консервант. Саме тому текіла не псується після відкорковування, але суттєвих змін зазнає смако-ароматична композиція, оскільки продукт неможливо зберігати в ідеальних умовах.

Термін придатності текіли переважно не обмежений, однак її варто випити впродовж 2–5 років із моменту придбання. Після відкорковування дистилят краще спожити протягом 12 місяців, оскільки регулярний контакт із киснем псує вміст пляшки.

Як продовжити життя текіли

Зважайте на ключові чинники впливу:

  1. Світло. Якщо вино та пиво продають у темно-зелених або темно-коричневих пляшках, то текілу — у прозорих. Це принциповий момент, який підкреслює чистоту напою. Темний матеріал ефективно захищає вміст від негативного впливу сонця. Зважаючи на колір пляшок для текіли, її варто зберігати в затіненому місці, наприклад, на полиці в комірчині або в кухонній шафці.
  2. Температура. Хоча текілу не потрібно зберігати в холодильнику, важливо підтримувати постійні помірні температурні показники. Надмірний холод або спека стають причиною розширення та стиснення напою, що потенційно може вплинути на його смак або порушити герметичність пляшки.
  3. Контакт із повітрям. У відкоркованих пляшках надлишок повітря може окислити текілу, поступово зменшуючи її динамічний смак і знижуючи вміст алкоголю. За 2–4 тижні залишена на полиці пляшка вина перетворюється на оцет. Така ж історія з текілою, однак процес відбувається повільніше. Щоб зберегти її свіжість, не забувайте щільно закорковувати пляшку після кожного розливання. Оригінальна кришка або пробка, призначена для закорковування спиртних напоїв, допоможе мінімізувати негативний вплив повітря.

Зберігання текіли у вертикальному положенні — звичайна практика для короткого терміну. Якщо купили напій про запас, врахуйте стан пробки. Позиції з натуральними пробками варто періодично переміщувати в горизонтальне положення. Це запобігає їх висиханню. Коли використовуєте комплект синтетичних пробок або кришок, це не так важливо.

Новости Кривого Рога