Динаміка цін на харчі поступово стабілізується: у Інституті аграрної економіки прогнозують сповільнення зростання

Продукти харчування в Україні за рік війни подорожчали на 31,5%. До червня споживчі ціни продовжували зростати випереджаючими темпами у порівнянні з 2021 роком. Та після жовтня 2022 року темпи приросту знизилися до 0,5-0,7% на місяць. Враховуючи тенденції минулого й прогнози щодо обсягів виробництва та споживання на 2023 рік, фахівці Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» очікують сповільнення, а по деяким категоріям харчів й зниження середніх споживчих цін.

Динаміка цін на харчі поступово стабілізується: у Інституті аграрної економіки прогнозують сповільнення зростання

Гальмування споживчих цін на продукти харчування відбувається вже протягом п’яти місяців після піку у жовтні 2022 року, коли їх зростання проти відповідного місяця 2021 року досягло 36,1%.

За словами фахівців, у березні 2023 року споживчі ціни на продукти харчування зросли на 26,5% проти відповідного місяця 2022 року, тоді як у лютому проти лютого 2022 року – на 31,5%, а у січні проти січня минулого року – на 32,8%.

Основними продуктами, які стримували загальне зростання цін у лютому 2023 року, були яйця – зменшення проти січня на 1,9%, олія соняшникова (-0,4%) та інші їстівні тваринні жири (-1,5%). У березні зменшення цін відбулося на олію соняшникову (-0,7%) та інші їстівні тваринні жири, хліб і хлібопродукти (-0,1%).

«Враховуючи тенденції минулих років, включаючи і воєнний 2022 рік, а також прогнози щодо обсягів виробництва та споживання на 2023 рік, можна очікувати сповільнення зростання і, навіть, зниження середніх споживчих цін на окремі продукти харчування по мірі надходження продукції нового врожаю», — підсумував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

Джерело

Новости Кривого Рога