В м. Кривому Розі за 4 місяці 2025 року в порівнянні з аналогічним періодом 2024 року спостерігається зростання захворюваності на гострі кишкові захворювання на 47,5%: 405 проти 275 минулого року. Питома вага дитячої захворюваності склала 64,2%
Серед факторів передачі вагому роль склали м’ясні вироби (30,1%) та молочні продукти – 25,4%. Рибні продукти склали 5,4%, яйця – 12,1%, овочі — 2%.
Гострі кишкові інфекції — одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей.
Зазвичай ГКІ спричиняються бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.
Кишкові інфекції передаються через уживання зараженої їжі та води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.
Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах.
Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій — слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея.
За перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря!
Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі (підтримуйте чистоту, відокремлюйте сиру їжу від готової, ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти, використовуйте чисту або очищену воду і свіжі продукти), купайтеся у чистих водоймах і обирайте лише офіційно відкриті для відпочинку пляжі.
Не займайтесь самолікуванням.
Дотримуйтесь гігієнічних правил та вимог.
Світлана Науменко,
Лікар-епідеміолог відділення епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних хвороб ВСП «Криворізький районний відділ ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ
спеціально для рубрики
Новини Кривого Рогу
сайту Весь Кривий Ріг