Наближаються свята, а з ними й застілля в колі сім’ї та друзів. На столах з’являться різноманітні страви, які потім зберігатимуться в холодильнику в умовах відключень електроенергії.
Якщо харчові продукти та готову їжу неправильно зберігати, їх можуть вражати різні патогенні мікроорганізми, що, своєю чергою, призводять до отруєнь. Про це повідомили фахівці обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ.
Читайте також: Медичні послуги за електронним направленням: що потрібно знати криворіжцям
Минулого року в період різдвяних свят фахівці спостерігали збільшення кількості випадків захворювання на ГКІ (гострі кишкові інфекції): 6527 випадків у грудні 2023-го – січні 2024-го року проти 5764 випадків ГКІ у грудні 2022-го – січні 2023-го року.
Як уберегтися від отруєнь харчовими продуктами, нагадують фахівці Центру громадського здоров’я.
Отруєння харчовими продуктами спричиняють бактерії, віруси та паразити. Найбільший ризик інфікування цими патогенами мають такі продукти:
- сирі яйця;
- непастеризоване молоко;
- домашня консервація;
- сирі м’ясо, риба та морепродукти;
- м’які сири з непастеризованого молока (наприклад, брі, камамбер, сири з блакитними прожилками);
- кондитерські вироби з кремом.
П’ять порад, щоб запобігти зараженню продуктів мікроорганізмами до та після приготування страв удома:
1. Обов’язково мити руки з милом перед приготуванням їжі. Регулярно очищувати кухонні поверхні та приладдя.
2. Сирі та готові продукти радять нарізати на окремих дошках.
3. Термічно обробляти сирі продукти перед вживанням. Переконатися, що риба чи м’ясо добре проварилися, пропеклися чи просмажилися перед подачею на стіл та вживанням.
4. Пильнуйте, щоб продукти були свіжі. Перевіряйте термін придатності продуктів. Якщо вигляд чи запах викликають сумніви — викиньте, ризикувати не варто.
5. Не варто залишати їжу на столі довше, ніж на дві години. Після святкування одразу медики радять прибрати їжу, яка залишилась, у холодильник, особливо салати з майонезом, кремові десерти та холодець.
У громадських закладах:
- медики радять купувати харчові продукти в перевірених торгівельних мережах та постачальників;
- обирати перевірені ресторани чи кафе з хорошою репутацією;
- не соромитися просити персонал замінити страву, якщо її якість викликає сумніви.
Що робити у разі отруєння?
- Найбільш вразливими до харчових отруєнь є діти, вагітні жінки, люди похилого віку та люди з ослабленим імунітетом.
- Отруєння може проявлятися через нудоту, біль у животі, блювоту чи/та діарею, і мати небезпечні ускладнення з необхідністю ушпиталення через зневоднення, тривалу лихоманку чи навіть порушення зору.
Якщо ви або ваші близькі, а надто діти, відчули симптоми харчового отруєння, фахівці радять якнайшвидше звернутися до лікаря та не займатися самолікуванням.
Раніше ми писали: криворізьких ветеранів та ветеранок разом з родинами запрошують на новорічний захід: куди звертатися.