Кривий Ріг ІНФО: 11-класниця отруїлась грибами, які вживала сирими

Отруєння населення дикорослими грибами, нагадує Весь Кривий Ріг, щорічно реєструються по всій Україні, нерідко з летальними випадками, переважно в сезонний період (у травні – червні, наприкінці літа та в осінню пору року, коли є погодні умови)

Гриби з посадки в Кривому Розі

Сезон збору грибів розпочався і нас, як фахівців, дуже хвилює ситуація з отруєнням населення дикорослими грибами.

Сприятливі умови дають можливість появі грибів у лісонасадженнях, парках, скверах та на присадибних ділянках. Практично всі вони умовно їстівні та отруйні, бо на Криворіжжі їстівні гриби не ростуть.

Протягом 2023 року на Дніпропетровщині було зареєстровано 8 випадків отруєння дикорослими грибами з 9 постраждалими, у тому числі 1 дитина.

Зокрема, в місті Павлоград зареєстровано 3 випадки отруєнь мухоморами. Згідно класифікації грибів мухомори, бліда поганка, несправжні опеньки відносяться до безумовно отруйних грибів, які не втрачають своєї токсичності при обробці будь-якими способами.

Не виняток був і Кривий Ріг. На початку листопада 2023 року у нашому місті зареєстровано 1 випадок отруєння дикорослими грибами, а саме: учениця 11 класу збирала дикорослі гриби гливи та синьоніжки в лісосмугах селищ Іскрівка та Сергіївка Кіровоградської області та вживала їх у сирому і смаженому вигляді.

В січні 2024 року в м. Кам’янське Дніпропетровської області зареєстровано 1 випадок отруєння дикорослими грибами з 1-м постраждалим, який вживав в їжу після термічної обробки заморожені гриби «рядовка зелена», зібрані восени в лісовій смузі.

Найбільше насторожує те, що постійно серед отруєних грибами є діти.

Звертаємо увагу батьків та дорослих, що в сучасних умовах небезпечно збирати та споживати дикорослі гриби чи страви з них, аби уникнути отруєнь і страшних наслідків для здоров’я та життя!

Ознаки отруєння дикорослими грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом кількох днів: біль у животі, нудота, блювота, сонливість, запаморочення, порушення функції кровообігу та дихання, можливі судоми, марення, поява галюцинацій.

При перших ознаках отруєння необхідно: промити шлунок 3-4 склянками підсоленої води, викликати блювоту, це повторювати декілька разів та негайно викликати швидку допомогу.

Щоб не трапилось лиха, пам’ятайте:
— найкраще відмовитись від збору та споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, які вирощують штучно (печериці, гливи), котрі підлягають відповідному контролю та реалізуються в торгівельній мережі;
— не купуйте гриби на стихійних ринках чи автошляхах!

Валентина ПОРОСЛА,
Лікар з гігієни харчування відділення епідеміологічного нагляду (спостереження) та
профілактики неінфекційних захворювань ВСП «Криворізький РВ ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ»,
спеціально для рубрики
Новини Кривого Рогу
сайту Весь Кривий Ріг

Джерело

Новости Кривого Рога