Кривий Ріг ІНФО: Як запобігти вірусному гепатиту А

У Вінниці, повідомляє Весь Кривий Ріг, з минулого тижня зареєстровано спалах захворювань на вірусний гепатит А( ВГА). Підтверджено лабораторно 57 випадків та хворі з підозрою ще госпіталізуються у стаціонари

Обережно, гепатит А

Хворі мають однакові симптоми: висока температура, нудота та жовтяниця. Джерело інфекції поки що не виявлено, але причиною зараження підозрюють питну воду, яку вживали хворі.

Стан захворюваності на ВГ у Кривому Розі спорадичний, реєструються поодинокі випадки. За результатами епідрозслідування проводяться протиепідемічні заходи в осередку та проводяться лабораторні дослідження питної води.

Медпрацівники первинної медичної допомоги проводять медичний нагляд за контактними та, при необхідності, лабораторні обстеження.

З метою моніторингу якості питної води централізованого водопостачання у місті фахівцями ВСП « Криворізький районний відділ ДУ«Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» щоденно проводяться лабораторні дослідження проб останньої в визначених місцях, а також в осередках гострих кишкових інфекцій та вірусних гепатитів.

В 2024-2025р забруднення вірусами гепатиту та іншими вірусами не реєструвались.

Чим характеризується ВГА і чим він особливий?

ВГА – це інфекційне захворювання вірусної етіології з фекально-оральним шляхом передачі, який вражає печінку, має поліморфну клінічну симптоматику та має тривалий інкубаційний період від 7 до 50 діб, в середньому 14-28 діб. Захворювання антропонозне, тобто хворіють тільки люди.

Вірус виділяється за 2 тижні до появи симптомів захворювання, та виділяється в зовнішнє середовище з сечею і фекаліями. Вірус стійкий у зовнішньому середовищі: до 3 -10 місяців у воді, у побуті в сухому середовищі — тиждень, на овочах – до 2х тижнів, у випорожненнях — до 30 діб.

Але він чутливий до кип’ятіння — знешкоджується впродовж 5 хвилин, а також чутливий до дезінфекційних засобів звичайної концентрації.

Шляхи передачі інфекції: водний, харчовий та контактно- побутовий — через забруднену воду, харчові продукти та забруднені руки, предмети вжитку.

При спалахах, зазвичай, ведучим є водний шлях передачі, також можуть реалізовуватись, харчовий, при менш локальних групових захворюваннях та контактно-побутовий шлях передачі, який реалізується в комплексі з водним та харчовим і, самостійно, при спорадичних захворюваннях.

Для ВГА притаманна сезонність та періодичність: осіннє-зимовий період з періодичністю підйомів та спадів рівня захворюваності в 8-10 років.

Схильні до захворювань усі вікові групи населення, але групами ризику є діти організованих колективів, медпрацівники, працівники каналізаційних водопровідних мереж та очисних споруд.

Джерелом інфекції є інфікована людина, особливо в продромальному періоді. Оскільки в більшості випадків хвороба може протікати в латентній, стертій формі то, при недотриманні правил миття рук, ризик зараження високий.

Це надзвичайно важливо для працівників харчової галузі з виробництва харчових продуктів, громадського харчування, де може бути через недбалість забруднення при приготуванні страв та харчових продуктів і виникають епідускладнення з харчовим шляхом передачі.

Хвороба доволі специфічна, продромальні симптоми не схожі на патогноматичні. З’являються респіраторні симптоми з підвищенням температури тіла, нудотою, рідкими випорожненнями.

Характерними симптомами є біль в правому підребіррі в області печінки, розміри її якої збільшені; з’являється пожовтіння склер, шкіри, знебарвлений кал та темного кольору сеча.

Хворий, в залежності від важкості та наявності санітарно-гігієнічних умов за місцем проживання, може лікуватись, як в інфекційному стаціонарі, так і в вдома.

Заходи профілактики прості:

• Пити кип’ячену або бутильовану воду.
• Вживати харчові продукти термічно оброблені, овочі мити та ошпарювати кип’ятком. Не користуватись стихійними ринками для придбання харчових продуктів.
• Дотримуватись особистої гігієни, ретельно мити руки, користуватись антисептиком, особливо після відвідування туалетів, торгової мережі, лікарень, поїздки в транспорті та інше.

Є ще один метод профілактики: вакцинація, яка, зазвичай, рекомендується при групових захворюваннях для контактних, при спалахах для медпрацівників та іншим особам ризику. В календарі профщеплень вона рекомендована за епідпоказниками. Вакцинація проводиться двома дозами з інтервалом 6-12 місяців.

Порада для жителів міста: не займайтесь самолікуванням, своєчасно звертайтесь до сімейного лікаря та дотримуйтесь правил профілактики ВГА.

Ніна КУЗЬМІНА,
Завідувач Північного відділення ВСП «Криворізький РВ ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ»,
спеціально для рубрики
Новини Кривого Рогу
сайту Весь Кривий Ріг

Джерело

Новости Кривого Рога