Поширення кишкових інфекцій, нагадує Весь Кривий Ріг, пов’язане зі спекою, коли швидкопсувні продукти зберігаються з порушенням температурного режиму, недотриманням правил особистої гігієни, використання води незадовільної якості та купанням у забруднених водоймах
Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах.
Влітку можна заразитися інфекціями, які викликають кишкові розлади: сальмонельоз, дизентерія, холера, гепатит А та інші. У дітей більшість випадків гострого гастроентериту викликають віруси: ротавірус, астровірус, норовірус та аденовірус.
Небезпека зараження зростає коли люди не мають доступу до питної води, відсутні умови для дотримання особистої гігієни.
Загальні симптоми кишкової інфекції, на які варто звернути увагу: нудота та блювання, діарея, болі в животі, висока температура та слабкість, головний біль і запаморочення.
Джерелом інфекції при кишкових інфекціях, є хворі люди, здорові бактеріоносії, а також можуть бути тварини і птахи, які виділяють з фекаліями та сечею в навколишнє середовище мікроорганізми – збудники інфекційних хвороб, забруднюючи ґрунт, воду, овочі, ягоди.
Ці мікроорганізми брудними руками заносяться на інші продукти харчування, де вони не тільки зберігаються, а й розмножуються, особливо в молочних, м’ясних, рибних продуктах, фаршах, заливних блюдах, овочевих та фруктових салатах, які після приготування не підлягають термічній обробці.
Наприклад, дизентерійні мікроби в молоці виживають 11-15 діб, у котлетах та ковбасі – 4-5 діб, на фруктах та овочах до 7-10 діб, в паштетах – до 7-8 діб навіть при зберіганні в умовах холодильника, у річковій воді – декілька місяців, водопровідній – до 1 місяця.
Небезпечною може бути і вода, забруднена хвороботворними мікроорганізмами. Певне значення відіграють мухи, які можуть переносити збудників від місць накопичення нечистот та забруднювати продукти харчування.
Викликає занепокоєння, коли люди купують харчові продукти на стихійних ринках, де продукти реалізуються в антисанітарних умовах та без будь-якого ветеринарного та санітарного лабораторного контролю.
Рідше інфікування відбувається безпосередньо при побутовому контакті з хворим. Збудник попадає в організм через забруднені руки або побутові предмети. І дуже прикро, коли на кишкові інфекції хворіють немовлята, бо інфікують їх, як правило, батьки при догляді та годуванні.
Перші ознаки захворювання можуть з’являтись вже через 6-8 годин або протягом 2-6 днів: слабкість, нудота, блювання, підвищення температури, біль у животі, проноси.
Ні в якому разі при цьому не починайте займатись самолікуванням. Неправильне, безконтрольне лікування може призвести до виникнення у хворого ускладнень, переходу захворювання у хронічну форму.
Щоб не потрапити у пастку хвороби, не забувайте про правила особистої гігієни та дотримуйтеся санітарно-гігієнічних норм:
— мийте руки перед тим, як готувати та вживати їжу та після відвідування туалету; — зберігайте їжу при безпечній температурі;
— ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;
— не вживайте протерміновані продукти;
— використовуйте чисту або очищену воду;
— правильно термічно обробляйте продукти, особливо яйця, м’ясо та рибу.
Не купуйте продукти на стихійних ринках та у невідомих осіб. Якщо ви купуєте харчові продукти в торгівельній мережі обов’язково звертайте увагу на терміни їх придатності.
Важливе значення має правильне зберігання харчових продуктів. В домашніх умовах продукти, що швидко псуються зберігайте в холодильнику при температурі + 4-8°С і не порушуйте термінів зберігання (м’ясний фарш зберігають в холодильнику не більше 6 годин; торти, тістечка з кремом, м’ясні полуфабрикати –36 годин; смажені котлети – 24 години; варені ковбаси – 48 годин), продукти, що не підлягають термічній обробці (ковбасу, масло, сир та інші), упаковуйте та зберігайте окремо від сирих (м’яса, риби, полуфабрикатів). Сирі овочі та фрукти ретельно мийте під проточною водою, молоко куплене на ринку – кип’ятіть!
Якщо ви збираєтесь в дорогу, не слід брати продукти, що швидко псуються, крім того, різні види продуктів необхідно упаковувати в окремі пакети, а для більшої перестороги зберігайте харчі у сумках-холодильниках.
За 5 місяців 2023 року в Дніпропетровській області зареєстровано 727 випадків гострих кишкових інфекцій, з них діти до 17 років – 395 випадків, що складає 54,3% всіх зареєстрованих хворих.
В м. Кривому Розі за останній тиждень спостерігалася тенденція до зростання захворюваності на 10%, за 5 місяців 2023року ,також зростання на 23,6% — 215 випадків ГКІ в поточному році, проти 174 випадків минулого. Понад половину від захворілих складають діти.
Згідно з факторним аналізом, більшість випадків захворювань пов’язані із вживанням немитих овочів і фруктів, готових домашніх страв з порушенням технології приготування і зберігання, молочних і м’ясних продуктів, придбаних на стихійних ринках.
Олена Аджавенко,
завідувач відділення епідеміологічного нагляду (спостереження та профілактики інфекційних хвороб ВСП «Криворізький районний відділ ДУ «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров ’я України»,
спеціально для рубрики
Новини Кривого Рогу
сайту Весь Кривий Ріг