Україна на порозі Великодня: як пройти свято без шкоди для здоров’я

20 квітня українці відзначатимуть Великдень. Це одне з найбільших релігійних свят, яке збирає дорослих та дітей за одним столом. Його щедро прикрашають паски, яйця, ковбаса та інші кулінарні чуда. В Центрі громадського здоров’я при МОЗ поділилися порадами, як провести цю дату без шкоди для організму.

Україна на порозі Великодня: як пройти свято без шкоди для здоров’я

У ковбасах та м’ясних виробах  спостерігається надміра солі, жиру та харчових добавок. Тому слід обирати варіанти з обсягом м’яса не менше 70%, у яких відсутні підсилювачі смаку та барвників. Паски дають багато простих вуглеводів. Рекомендована порція – шматок, розміром з долоню. 100 г. При покупці треба брати до уваги склад: цільнозернове борошно, мінімум штучних втручань та цукру. Якщо готуєте самі – додавайте менше підсолоджувачів. Рекомендовано до меню включити овочі, цільнозерновий хліб чи каші, рибу, страви з цільнозернового борошна. 

Якщо смачних страв багато і хочеться все скуштувати, то спробуйте їсти 4-5 разів на день невеликими частками. Пийте воду. Можна й соки, але без доданого цукру, компоти та узвари. Коли дозволяє погода та безпекова ситуація – після трапези прогуляйтеся на свіжому повітрі. 

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що «Укрпошта» випустить «Вівтар Свободи – святі ікони на броні».

Джерело

Новости Кривого Рога