В Кривому Розі зареєстровано випадок захворювання на лістеріоз у підлітка 2013 року народження. З 2017року в нашому місті випадки захворювання на лістеріоз не реєструвались.
В Україні це другий випадок в цьому році, перший випадок зареєстровано в Закарпатській області в березні.
В минулому році в Україні в І кварталі зареєстровано 3 випадки захворювань, за 2024, 2023 роки зареєстровано по 12 випадків, в 2022 – лише 2. В 2024 році випадки реєструвались в Волинській області (3), Житомирській (3), Запорізькій (1), Чернігівській (1), Івано-Франківській (1), Київській (1) та м. Київ (1).
Лістеріоз — це інфекційне захворювання, яке викликається бактерією Listeria monocytogenes. Ці бактерії широко розповсюджені у природі: зазвичай зустрічаються у ґрунті, воді та на рослинах. Джерелами інфекції можуть бути дикі гризуни, сільськогосподарські тварини, дикі тварини, бродячі коти і собаки, дикі птахи, також і голуби.
Більшість випадків лістеріозу людини харчового походження. Небезпечна бактерія може бути у м’ясі, рибі, овочах, фруктах, воді відкритих водойм, ґрунті, піску, молоці, також на посуді носія чи хворого (в тому числі на дверних ручках, меблях, унітазі, яких торкався хворий або носій).
Є ризик зараження при контакті з інфікованими тваринами та птахами, доглядом за ними.
Інкубаційний період 3-70 днів, частіше 21 день. За першими симптомами хвороба схожа на харчове отруєння. У випадку її прогресування страждає центральна нервова система (головний мозок).
У разі ураження нервової системи з’являються ознаки менінгіту, менінгоенцефаліту або абсцесу мозку. Для літніх людей, осіб із ослабленим імунітетом, маленьких дітей та вагітних жінок наслідки можуть бути летальними.
Тому важливо звернутись до лікаря, якщо у вас з’явилися ознаки харчового отруєння: слабкість, озноб, підвищена температура, діарея, блювота. Іншою формою хвороби може бути ангінозно-септична, яка нагадує ангіну.
Для зменшення захворюваності слід вжити заходів, спрямованих на безпеку харчових продуктів. З метою профілактики зараження лістеріями необхідне дотримання п’яти ключів безпечнішої їжі:
1. Тримати в чистоті.
2. Розділяти сире і варене.
3. Ретельно варити їжу.
4. Їжу зберігати при дотриманні температурного режиму.
5. Використовуйте безпечну воду та продукти харчування.
Всі продукти харчування потрібно піддавати належній термічній обробці (варіння, смаження, запікання), яка на 100% знищує лістерії.
Лістерії можуть знаходиться в м’ясних делікатесах та готових до вживання м’ясних проуктах, такі як ковбаси, шинки, паштети та м’ясні пасти, а також в морепродуктах холодного копчення (наприклад, копчений лосось).
Потрібно уникати вживання молочних продуктів з непастеризованого молока.
При вживанні сирих овочів і фруктів потрібно ретельно їх промивати, не вживати пошкоджені овочі і фрукти – лістерії можуть проникнути всередину. Мити овочі і фрукти потрібно відразу, як ви принесете покупку додому.
Розігрівання у мікрохвильовій печі, бланшування, розморожування при кімнатній температурі не вбиває мікроорганізмів. Не можна різати варені овочі для салату на дошці, де тільки що розрізали сире м’ясо.
Сирі та готові продукти не можна зберігати на одній полиці в холодильнику, особливістю лістерій є їх здатність розмножуватися у харчових продуктах навіть в холодильнику і морозильній камері.
Дотримання цих простих заходів безпеки дозволить звести до мінімуму ризик зараження лістеріозом.
Ганна Ющук,
лікар-епідеміолог Північного відділення Відокремленого структурного підрозділу «Криворізький районний відділ Державної установи «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’ я України»,
спеціально для рубрики
Новини Кривого Рогу
сайту Весь Кривий Ріг