Отруєння населення дикорослими грибами, повідомляє Весь Кривий Ріг, щорічно реєструються по всій Україні, нерідко з летальними випадками, переважно в сезонний період (у травні – червні, наприкінці літа та в осінню пору року, коли є погодні умови)
Найбільше насторожує те, що постійно серед отруєних грибами є діти. Станом на 16.09.2025 р. у м. Кривий Ріг зареєстровано 2 випадки, з 3-ма постраждалими (всі підлітки). Останній випадок пов’язаний з вживанням грибів, схожих на гриб польський, у сушеному вигляді, зібраних в лісонасадженнях нашого міста.
Звертаємо увагу, що в сучасних умовах небезпечно збирати та споживати дикорослі гриби чи страви з них, аби уникнути отруєнь і страшних наслідків для здоров’я та життя!
Гриби — відносно «важка» їжа, яка є великим навантаженням на шлунок, через вміст хітину й азотистих речовин, які не перетравлюються.
Не варто вживати гриби: дітям, вагітним, літнім, ослабленим людям та з проблемами травної системи.
Слід зазначити, що для дітей, гриби абсолютно небажана, а то і шкідлива їжа.
Ознаки отруєння грибами може проявлятися у різний час, як через 30 хвилин або годину після вживання, так і через декілька діб.
Блювання та діарея — найрозповсюдженіші ознаки отруєння, але далеко не найгірші. Крім них бувають і такі симптоми: різкий біль у животі, головний біль, підвищення температури тіла, галюцинації, холодні руки та ноги (відтік крові від кінцівок), судоми, задуха, марення, зниження частоти пульсу, запаморочення.
За наявності симптомів отруєння негайно викликати швидку допомогу та промити потерпілому шлунок чистою водою провівши наступні процедури: випити 1-2 літри кип’яченої води (теплої), викликати блювання, повторювати процедуру 2-3 рази, дати сорбенти (активоване вугілля) та дотримуватися постільного режиму.
Щоб не трапилось лиха, пам’ятайте:
— найкраще відмовитись від збору та споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, які вирощують штучно (печериці, гливи), котрі підлягають відповідному контролю та реалізуються в торгівельній мережі;
— не купуйте гриби на стихійних ринках чи автошляхах.
Фото — Ось так виглядає гриб, який категорично не можна збирати — Свинуха тонка. Тривале вживання гриба в їжу призводить до тяжких отруєнь. Симптоми отруєння проявляються не завжди або не зразу. Є випадки смертельних отруєнь, навіть після багаторічного вживання без симптомів.
Валентина ПОРОСЛА,
Лікар з гігієни харчування відділення епідеміологічного нагляду та профілактики неінфекційних хвороб ВСП «Криворізький РВ ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ»,
спеціально для рубрики
Новини Кривого Рогу
сайту Весь Кривий Ріг