В Кривому Розі зросла захворюваність на кишкові інфекції

Початок нового навчального року в Україні, повідомляє Весь Кривий Ріг, розпочався з періоду росту захворюваності серед дітей, які іноді мають характер спалахів

Яйця продають на стихійному ринку в Кривому Розі

Перший спалах кишкової інфекції зареєстровано 6 вересня в одній з шкіл м. Києва. Серед учнів одного із загальноосвітніх навчальних закладів було зареєстровано 5 випадків гострої кишкової інфекції.

За останній тиждень вересня на Дніпропетровщині зареєстрували 139 випадків гострих кишкових інфекцій, що більше рівня попереднього тижня на 5 випадків. Захворюваність серед дітей до 17 років складає 66,2%. Протягом місяця в області кожен тиждень зростає захворюваність на гострі кишкові інфекції.

В м. Кривому Розі в 2024р. також спостерігається зростання захворюваності на кишкові інфекції на 53,7%.

За 9 місяців 2024р. зареєстровано 943 випадки захворювань; інтенсивний показник на 100 тисяч населення склав 145,8 проти 92,1 за аналогічний період 2023р. (596 випадків).

За тиждень реєструвалось до 32-47 випадків захворювань.
Захворюваність серед дитячого населення складає 69,44-59,37%.

Гострі кишкові інфекції — одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай такі хвороби спричиняють бактерії або віруси, що потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи забрудненою водою, а також у разі недотримання гігієни рук.

Факторами передачі кишкової інфекції за останній тиждень були молочні продукти (25%), м’ ясні продукти (37,5%), яйця (9,37%), овочі (18,75),риба (6,25%).

Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій — слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. За перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря!

Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій необхідно дотримуватися правил профілактики: підтримувати чистоту, використовувати безпечну воду та продукти, вживати лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, термічно обробляти їжу, не залишати приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години, не зберігати їжу надто довго, навіть у холодильнику; не купатися у забруднених водоймах.

Пам’ятайте, головна основа профілактики, що залежить від нас самих, це частіше мити руки з милом.

Хворобу краще попередити, ніж лікувати.
Будьте здорові!

Лариса Коток,
лікар-епідеміолог відділення епідеміологічного нагляду(спостереження) та профілактики інфекційних хвороб ВСП «Криворізький районний відділ ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ»,
спеціально для рубрики
Новини Кривого Рогу
сайту Весь Кривий Ріг

Джерело

Новости Кривого Рога