У літній період частішають випадки гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь.. В м. Кривому Розі спостерігається подальше зростання захворюваності на гострі кишкові інфекції
За 26-й тиждень року — з 26.06.25р. по 03.07.25р. зареєстровано 40 випадків, що на 9 випадків більше, ніж за минулий тиждень. Питома вага дитячої захворюваності за останній тиждень склала 52,5%.
Серед факторів передачі вагому роль склали молочні продукти — 27,5%, м’ясні вироби та овочі — по 22,5%, яйця — по 17,5%.
Взагалі за І півріччя 2025 року захворюваність на гострі кишкові інфекції в порівнянні з аналогічним періодом минулого року зросла на 17,4%. Основними причинами зростання є недотримання правил особистої гігієни та безпеки харчових продуктів.
Гострі кишкові інфекції — одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей.
За перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря! Характерні ознаки кишкової інфекції: слабкість; головний біль; блювання; болі в животі; підвищення температури, пронос.
Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій потрібно:
• ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
• дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);
• не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
• не купатися у місцях несанкціонованих пляжів — в м. Кривому Розі немає офіційно дозволених місць для купання.
Ніна МИРОНОВА,
Лікар-епідеміолог відділення епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних хвороб ВСП «Криворізький районний відділ ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ
спеціально для рубрики
Новини Кривого Рогу
сайту Весь Кривий Ріг