Напевно, кожен стикався з тим, що улюблені фрукти чи хліб раптом покривалися пухнастим нальотом. Цвіль – явище неприємне, але чи завжди небезпечне? Адже, наприклад, гурмани полюбляють смакувати сирами з цвіллю. Пояснили деталі та закликали берегти себе у Дніпровському РВ ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ».
Цвіль – це грибок, який виділяє токсини. Потрапляючи в організм, вони можуть спровокувати:
— алергічні реакції: від нежиті й кашлю до астми.
— харчові отруєння: нудоту, блювоту, діарею.
— порушення роботи внутрішніх органів: печінки, нирок, шлунка.
— хронічні захворювання: деякі види цвілі пов'язані з розвитком раку.
Чорна, рожева, зелена, жовтувата – усі вони несуть небезпеку організмові людини. Іноді можна зрізати зіпсовану частину продукту, але в інших випадках — доведеться все викидати, щоб не наразити своє здоров'я ризику.
Але є і доброякісні види цвілі. Зокрема, блакитна – невід’ємна частина Рокфора і інших популярних сортів мармурових сирів. Вона відома вже кілька століть і є корисною для організму – той самий пеніцилін; також біла цвіль, яка надає вишуканий смак сирам сортів брі, камамбер тощо.
Але зловживати цими продуктами теж не варто, особливо вагітним, дітям і людям, схильним до алергії.
Щоб вберегти свої продукти від плісняви рекомендують:
— завжди тримати холодильник в чистоті;
— овочі, фрукти та інші продукти регулярно перебирати та викидати підгнилі і зіпсовані;
— використовувати харчову плівку або герметичні контейнери для зберігання продуктів – вони перешкоджають попаданню і розмноженню спор;
— не купувати їжу з кінцевим терміном придатності або прострочену.
Нагадаємо, що у Кривому Розі через комарів побільшало пацієнтів з рідкісними хворобами, як вберегтися читайте у нашому матеріалі.